Venstergrootte wijzigen - Handleiding Light Alloy

2.4  Venstergrootte wijzigen

De venstergrootte van de speler kan wijzigen bij één van deze drie gebeurtenissen:

• bij het starten van de speler;
  • bij het laden van een film;
  • als u met de muis de vensterrand versleept.

Maar smaken verschillen. Zo houdt niet iedereen ervan dat bij het laden van een bestand de speler het hele scherm vult, of dat er zwarte balken verschijnen bij het handmatig wijzigen van de venstergrootte (niet te verwarren met zwarte balken die een integraal onderdeel van het beeld zijn), en weer anderen willen het spelervenster uitlijnen op precies 25% van de beschikbare beeldschermruimte.

Daarom heeft Light Alloy uitgebreide mogelijkheden om de venstergrootte nauwkeurig en/of automatisch te positioneren.

Instellingen > Standaardacties

U kunt zelf bepalen wat er moet gebeuren bij het starten van de speler: de standaard venstergrootte behouden of overschakelen naar volledig scherm. Ook hoeft het spelervenster niet noodzakelijkerwijs in het midden van het scherm te worden geplaatst.

Ook zijn er opties voor de venstergrootte als bij het laden van een bestand de functie "Originele grootte" wordt aangeroepen. Zoals u ziet kunt u veel aanpassen aan uw eigen voorkeuren. Trouwens, als de optie Venstergrootte aanpassen aan videobeeld is uitschakeld en u op de toets Home (Oorspronkelijke grootte) drukt, worden de zwarte balken in het videovenster verwijderd.

Als u geen zwarte balken in het videovenster wilt zien, activeert u de optie Beeldverhouding behouden bij wijziging van venstergrootte (Instellingen > Interface > Verschijning [tab] > Venster), deze optie is alleen zichtbaar in de geavanceerde modus).

Instellingen > Interface > Verschijning [tab]

Als u met de muis de venstergrootte wijzigt, blijft de videobeeldverhouding behouden en worden er geen zwarte balken weergegeven. Deze optie heeft echter een aantal beperkingen en tekortkomingen, het zorgt er bijvoorbeeld voor dat u geen gebruik kunt maken van de optie Venster niet verplaatsen buiten werkgebied van huidig beeldscherm (Instellingen > Interface > Verschijning [tab] > Venster). Deze optie wordt daarom niet aanbevolen, maar kan wel handig zijn.

Als het wijzigen van de venstertgrootte met absolute precisie moet gebeuren, kijk dan bij de alternatieve toetsfuncties (Instellingen > Sneltoetsen > Alternatieve modus [tab]) voor het instellen van het aantal pixels per stapgrootte.