Bestandsgeschiedenis - Handleiding Light Alloy

5.4  Bestandsgeschiedenis

Light Alloy kan de geschiedenis van geopende bestanden bewaren.

Er zijn drie opties die betrekking hebben op het bewaren van de geschiedenis van bestanden, en alle drie zijn ze te vinden in Instellingen > Standaardacties:

• Bestand afspelen vanaf laatst gespeelde positie;
  • Opgeslagen media-instellingen toepassen;
  • Bestandsgeschiedenis opslaan.

Instellingen > Standaardacties

Media-instellingen

Als u de optie Bestandsgeschiedenis opslaan activeert, zal Light Alloy bij het afsluiten van een bestand de media-instellingen van het bestand opslaan, zoals de laatst gespeelde positie, de speelduur en -grootte, het laatst geselecteerde audio- en ondertitelspoor, de laatst gekozen helderheid/contrast/verzadiging, enzovoort.

U kunt zelf bepalen of u de opgeslagen media-instellingen wilt toepassen bij het opnieuw openen van deze bestanden, om deze exact hetzelfde openen zoals ze gesloten werden. Daarbij kunt u kiezen uit twee opties:

• Bestand afspelen vanaf laatst gespeelde positie 1 - spoelt door naar de laatst gespeelde positie (eigenlijk 5 seconden ervoor, om uw geheugen op te frissen). Ook worden de ondertitels en het geluid geselecteerd, zelfs als ze afzonderlijk zijn geladen;
  • Opgeslagen media-instellingen toepassen - opent het bestand met de overige opgeslagen media-instellingen.

───

Bestandsgeschiedenis

Met de optie Bestandsgeschiedenis opslaan bepaalt u of de geschiedenis van geopende bestanden moet worden bewaard. Het bestaat uit twee delen:

• een snelmenu met de laatst geopende bestanden;
  • een dialoogvenster met uitgebreide informatie over alle gespeelde bestanden.

Snelmenu-item "Lijst met laatst geopende bestanden"

Het snelmenu-item Lijst met laatst geopende bestanden betreft de lijst van de vijf laatst geopende bestanden. Deze lijst kunt u vinden in het snelmenu van de knop Afspelen/Pauzeren. Dit aantal kan worden gewijzigd via de knop Instellingen in dialoogvenster Bestandsgeschiedenis dat hieronder wordt beschreven.

Snelmenu van knop Afspelen/Pauzeren

Dialoogvenster "Bestandsgeschiedenis"

Als u optie Bestandsgeschiedenis opslaan activeert, zal Light Alloy een uitgebreid overzicht bijhouden van alle bestanden die u langer dan 30 seconden hebt bekeken/beluisterd, met informatie over het gebruik ervan. Dit overzicht vindt u in het dialoogvenster Bestandsgeschiedenis dat u kunt oproepen via de optie Bestandsgeschiedenis in het snelmenu van de knop Afspelen/Pauzeren, of met de toetsencombinatie Ctrl+H.

In dit venster kunt u ook handmatig bestanden toevoegen vanuit de afspeellijst. Hoe dit werkt leest u hieronder bij de uitleg van de +-knop.

Dialoogvenster Bestandsgeschiedenis

Om een ​​bestand af te spelen vanuit het dialoogvenster, dubbelklikt u op het bestand (ervan uitgaande dat het niet is verwijderd of hernoemd).

Knoppen

Het overzicht met de bestandsgeschiedenis kunt u beheren met de bovenste rij knoppen. Bij de meeste knoppen kunt u ook gebruikmaken van het snelmenu van de rechtermuisknop.

Filteren Start filtering van de geschiedenis met de opgegeven criteria.
rechtermuisknop - met het snelmenu kunt u de profielen weergeven of verbergen en geselecteerde records toewijzen aan een andere sectie.
Instellingen Opent het dialoogvenster met instellingen voor de bestandsgeschiedenis.
rechtermuisknop - in het snelmenu kunt u de kolommen selecteren die in het overzicht moeten worden weergegeven.
+ Geselecteerde afspeellijstbestanden toevoegen onder de huidige rij. Selecteer eerst in de afspeellijst de gewenste bestanden, open vervolgens de bestandsgeschiedenis, ga naar de rij waaronder u de geselecteerde bestanden wilt toevoegen, en klik ten slotte op de knop +.
rechtermuisknop - met het snelmenu kunt u gegevens uitwisselen tussen de geschiedenislijst en de afspeellijst, het geselecteerde bestand afspelen, de locatie van het geselecteerde bestand openen, het overzicht met gedetailleerde speelduurgeschiedenis openen, en het geselecteerde bestand hernoemen.
- Verwijdert de geselecteerde rij(en) uit de geschiedenislijst.
rechtermuisknop - met het snelmenu kunt u de rijen met verwijderde bestanden verwijderen, of de complete lijst wissen.
Naar begin van lijst Verplaatst cursor naar de eerste rij.
Naar einde van lijst Verplaatst de cursor naar de laatste rij.

Kolommen

De bestandsinformatie wordt opgeslagen in deze vorm:

• Sectie;
  • Bestandsnaam;
  • Opmerkingen;
  • Datum (laatst afgespeeld);
  • Gestopt;
  • Gespeeld;
  • Speelduur;
  • Bestandsgrootte;
  • Sessies;
  • Extensie;
  • Bestandspad.

Sectie - in deze kolom ziet u de sectie waarin een bestand is ingedeeld. Elk bestand kan worden toegewezen aan een willeurige sectie. Dit gebeurt via het snelmenu van de knop Filteren. Met behulp van deze kolom is het mogelijk om de speciale bestanden in speciale groepen te plaatsen.

Opmerkingen - in deze kolom kunt u zelf opmerkingen plaatsen. Bijvoorbeeld om de film te karakteriseren, of om uit te leggen waarom het nog in de lijst staat.

Gespeeld - de tijd die u heeft doorgebracht met het bekijken/beluisteren van een bestand. Dit kan u bijvoorbeeld helpen met het beoordelen van een film of muziekbestand, ervan uitgaande dat als u er veel tijd mee heeft doorgebracht, dat het dan wel de moeite waard is.

Sessies - laat zien hoe vaak een bestand is afgespeeld. Dubbelklik op het getal voor een gedetailleerd speelduuroverzicht van alle sessies.

Filtering

Het overzicht van de bestandsgeschiedenis kan zo lang worden, dat het even kan duren voordat u een bepaald bestand hebt gevonden. Om het zoeken te vergemakkelijken kunt u gebruikmaken van de sorteer- en filtermogelijkheden.

Om een kolom te sorteren, klikt u op de naam van de kolom.

Filtering helpt u het gewenste bestand te vinden door het verbergen van gegevens die niet aan de opgegeven criteria voldoen. U kunt de volledige lijst terugkrijgen, door te filteren met een leeg zoekveld.

Filtering is niet alleen handig voor het zoeken op een bepaald (deel van een) woord, maar ook om u te laten zien bij welke aflevering/serie u een aantal maanden geleden bent gebleven. Als u immers op de naam van een serie filtert, krijgt u een lijst met alle bestanden die u al heeft gezien, en weet u waar u verder kunt gaan.

Filtering werkt op alle kolommen. Als u dus eerst op "Opmerkingen" filtert en daarna op "Bestandsnaam", dan zullen alleen die rijen zichtbaar zijn die aan beide criteria voldoen. Kiezen uit de bestaande filters en deze in- of uitschakelen of verwijderen, kan via het snelmenu van het 'selectiemenu voor de kolomfilter' of van het 'invoerveld voor de filtertekst' (links bovenaan de lijst).

Filtermenu

Gedetailleerde speelduurgeschiedenis

Als een bestand meerdere keren langer dan 30 seconden is afgespeeld, kan een dialoogvenster met een gedetailleerd speelduuroverzicht van deze sessies worden geopend. Dit kan op twee manieren:

• via de optie Gedetailleerde geschiedenis in het snelmenu van de +-knop;
  • door te dubbelklikken in de cel met het aantal sessies.

Het dialoogvenster bevat een overzicht met de volgende sessie-informatie:

• Datum - datum waarop de sessie is gestopt;
  • Gestopt - tijdstip waarop de sessie is gestopt;
  • Gespeeld - speelduur van deze sessie;
  • Einde - laatste afspeelpositie van deze sessie.