Aan de slag - Handleiding Light Alloy

1.2  Aan de slag

Bestand openen

Om een bestand af te kunnen spelen, moet het eerst in de speler worden geladen. U kunt dit op verschillende manieren doen. De makkelijkste manier is door te klikken op de knop Bestand openen:
Bestand openen

Maar u kunt een bestand ook openen door:

• op F2 te drukken;
  • één of meerdere bestanden vanuit de Windows Verkenner (of vanuit een andere bestandsbeheerder) naar de speler te slepen.

Schijfopenen

Snelle toegang tot cd/dvd/blu-ray/audio-cd/USB-schijven kan worden verkregen via de optie Schijf openen in het snelmenu van het bedieningspaneel:

Snelmenu van bedieningspaneel

Deze optie toont de schijfletters van E tot Z (indien aanwezig) met de bijbehorende volumenaam.

Let op:

• Voor het afspelen van versleutelde blu-rayschijven heeft u software van derden nodig. Meer informatie hiervoor kunt u vinden in het onderdeel ACCS Updater.

Volledigschermmodus

U kunt overschakelen naar de volledigschermmodus of terugkeren naar het oorspronkelijke venster, door te klikken op deze knop in de titelbalk van de speler:

Volledigschermmodus/Venster via titelbalk

Maar ook door:

• op Enter te drukken;
  • de middelste muisknop in te drukken;
  • te dubbelklikken met de linkermuisknop op de titelbalk van de speler, of op het videopaneel.

Let op:

• In sommige skins schakelt de knop Venster/Volledig scherm in de titelbalk, de speler niet over naar volledig scherm maar naar een gemaximaliseerd venster. De skinontwerper is daar vrij in.

Volumeregeling

U kunt het volume regelen met deze schuifregelaar:

Schuifregelaar volumeregeling

Maar ook door:

• de toetsen / in te drukken;
  • het muiswiel te gebruiken.

Let op:

• Om het volume te regelen hoeft u niet per se de schuifregelaar te verslepen. U kunt het volume ook regelen door op de gewenste positie op de schuifbalk te klikken.
  • Als u bij een geopende afspeellijst het volume wilt regelen, zorg er dan voor dat de muisaanwijzer zich buiten de afspeellijst bevindt.
  • Als u op knop links van de schuifregelaar drukt, schakelt u het geluid volledig uit/in, ongeacht de stand van de schuifregelaar.

Zoeken/Afspeelpositie verplaatsen

U kunt de afspeelpositie van een geladen bestand verplaatsen door de schuifregelaar op de tijdbalk met ingedrukte linkermuisknop te verslepen:

Schuifregelaar op tijdbalk

U kunt hiervoor ook het toetsenbord gebruiken:

• / (standaard: 5 seconden achteruit/vooruit);
  • Shift+ / Shift+ (standaard: 30 seconden per frame achteruit/vooruit);
  • Ctrl+ / Ctrl+ (frame achteruit/vooruit).

Let op:

• Om de afspeelpositie te verplaatsen hoeft u niet per se de schuifregelaar op de tijdbalk met ingedrukte linkermuisknop te verslepen. U kunt de afspeelpositie ook verplaatsen door te klikken op de gewenste positie op de tijdbalk.

Sneltoetsen voor basiscommando's

Veel basiscommando's kunnen worden uitgevoerd met een enkele toets of toetsencombinatie, met een muisklik, of met een combinatie van muis en toetsenbord. Hieronder vindt u een overzicht van de sneltoetsen voor sommige vaak gebruikte basiscommando's.

Muis

Linkermuisklik op video Pauzeren
Linkermuisknop ingedrukt + verplaatsen op video Verplaats venster
Linkermuisknop ingedrukt + verplaatsen op video in volledigschermmodus Afspeelpositie verplaatsen (verplaats muisaanwijzer naar links -> afspeelpositie voorwaarts verplaatsen, naar rechts -> achterwaarts verplaatsen; hoe verder u de muisaanwijzer verplaatst, hoe verder de afspeelpositie verplaatst)
Linkermuisknop dubbelklik Venster/Volledig scherm
Rechtermuisklik op titelbalk of bedieningspaneel Snelmenu
Rechtermuisklik op video Bedieningspaneel weergeven/verbergen
Rechtermuisklik op afspeellijst Snelmenu van afspeellijst
Middelste muisknop Venster/Volledig scherm
Muiswiel Volumeregeling

Toetsenbord

Spatiebalk Afspelen/Pauzeren
Esc Light Alloy afsluiten
/ Afspeelpositie verplaatsen
/ Volume wijzigen
~ (tilde) Bedieningspaneel weergeven/verbergen
Enter Venster/Volledig scherm
Alt+Enter Venster maximaliseren / Vorige venstergrootte
Alt+Enter / Enter Venster maximaliseren / Volledig scherm
PgUp / PgDn Vorige/volgende in afspeellijst
Backspace Terugspoelen naar begin
+ / - op hoofdtoetsenbord Beeldzoom
+ / - op numeriektoetsenbord Geluid verschuiven
M Geluid uit/aan
S Ondertiteling weergeven/verbergen
/ Audiospoor wisselen
Shift+/ Ondertitelspoor #1 wisselen
Ctrl+/ Ondertitelspoor #2 wisselen

U kunt deze instellingen wijzigen in het onderdeel Muis of Sneltoetsen in het menu Instellingen.