Veelgestelde en andere vragen - Handleiding Light Alloy

1.6  Veelgestelde en andere vragen

Vragen

1. Waarvoor dienen de verschillende bestanden in de Light Alloy-map?
  2. Wat zijn hoofdframes?
  3. Wat is DXVA?
  4. Wat zijn de verschillen tussen de renderers?
  5. Wat zijn de verschillen tussen de bestandsformaten voor het opslaan van schermafbeeldingen?
  6. Hoe kan ik snel en gemakkelijk taalbestanden herladen?
  7. Hoe kan ik een eigen versie van een taalbestand maken?

Antwoorden

1. Waarvoor dienen de verschillende bestanden in de Light Alloy-map?
    Bestand Beschrijving
    CustomStations.lapl Gegevensbestand met favoriete internetradiostations.
    d3dx9_43.dll Bibliotheekbestand om renderers zoals Enhanced Video Renderer Custom Allocator (EVR CA) correct te laten werken.
    D3DCompiler_43.dll Bibliotheekbestand om renderers zoals Enhanced Video Renderer Custom Allocator (EVR CA) correct te laten werken.
    DCB.log Logboekbestand van LABassSrc (die verantwoordelijk is voor de internetradiofunctie) van de laatste internetradiosessie. Zie voor inhoud en werking: Logboekfunctie van laatste sessie.
    Favorite.ini Gegevensbestand met favoriete mappen voor gebruik in de mappenmodus van de afspeelijst.
    History.ini Gegevensbestand met bestandsgeschiedenis (deze geschiedenis wordt opgeslagen als de optie Bestandsgeschiedenis opslaan in Instellingen > Standaardacties is geactiveerd).
    HistoryDet.ini Gegevensbestand met gedetailleerde geschiedenis van de speelduur van ieder gespeeld bestand; wordt gebruikt voor de optie Gedetailleerde speelduurgeschiedenis in het snelmenu van de +-knop in het venster Bestandsgeschiedenis (deze geschiedenis wordt opgeslagen als de optie Bestandsgeschiedenis opslaan in Instellingen > Standaardacties is geactiveerd).
    LA-IceCast.xml Gegevensbestand met IceCast-radiostations.
    LA-Render.ini Gegevensbestand met de instellingen van de renderer; wordt gelezen door VTRenderer.dll.
    LA.dir Gegevensbestand met een kopie van het afspeellijstbestand LA.lap op het moment dat u de afspeellijst overschakelt naar de mappenmodus (F11). Als u terugkeert naar de normale modus, wordt het bestand LA.dir weer teruggekopieerd naar LA.lap.
    LA.elf EurekaLog-logboekbestand. Helpt bij het vinden en oplossen van bugs in de code, met inbegrip van uitzonderingen, lekkages en hangers.
    LA.exe Uitvoerbaar bestand met het eigenlijke programma.
    LA.favorites Gegevensbestand met lijst van favoriete bestanden in het uitgebreide dialoogvenster voor het toevoegen van bestanden (open het dialoogvenster via: Afspeellijst > snelmenu van de knop Bestand(en) toevoegen aan afspeellijst. De knop Favorieten vindt u rechtsboven in het dialoogvenster.
    LA.lap Gegevensbestand met de afspeellijst.
    LA.log Logboekbestand voor het gebruikersinterface-gedeelte van Light Alloy.
    LA.portable Nulbestand dat aangeeft dat Light Alloy in de draagbare modus moet worden gebruikt (als dit bestand aanwezig is in de programmamap van Light Alloy, worden alle instellingen opgeslagen in de programmamap in plaats van in de systeemmap [Gebruikersnaam]\AppData\Local\LightAlloy.
    LA.xml Gegevensbestand met de instellingen van het programma.
    LA_video.log Logboekbestand voor VTRenderer.dll (de videomodule van Light Alloy).
    LAadd.ico Pictogrambestand voor gebruik in het snelmenu van Windows Verkenner (als u bestanden aan Light Alloy hebt gekoppeld via Instellingen > Bestandskoppeling).
    LABassSrc.ax Een bass.dll-gebaseerd DirectShow-audiofilter voor internetradio-ondersteuning.
    LADsp.dll Bibliotheekbestand voor de equalizer in venster "Geluidsopties" (op te roepen via de knop Geluidsopties of met de toetsencombinatie Shift+A).
    LAplay.ico Pictogrambestand voor gebruik in het snelmenu van Windows Verkenner (als u bestanden aan Light Alloy hebt gekoppeld via Instellingen > Bestandskoppeling).
    libeay32.dll Bibliotheekbestand voor OpenSSL-ondersteuning (voor https://-ondersteuning van bijvoorbeeld internetradio).
    LP.txt LP = Last Paths. Gegevensbestand met de laatst gebruikte paden in het mappenpaneel van het uitgebreide dialoogvenster voor het toevoegen van bestanden. Wordt gebruikt in de vervolgkeuzelijst in de favorietenmodus van dit uitgebreide dialoogvenster (het uitgebreide dialoogvenster is bereikbaar via het snelmenu van de knop Bestand(en) toevoegen aan afspeellijst in de afspeellijst).
    MH.txt MH = Media History. Gegevensbestand met de lijst van laatst geopende bestanden, te vinden in het snelmenu van de knop Afspelen/Pauzeren (als de optie Bestandsgeschiedenis opslaan in Instellingen > Standaardacties is geactiveerd).
    ms.xml MS = Media Settings. Gegevensbestand met opgeslagen media-instellingen (zoals de laatst gespeelde positie, de speelduur en bestandsgrootte, het laatst geselecteerde audio- en ondertitelspoor, de laatst gekozen helderheid/contrast/verzadiging, enzovoort).
    ssleay32.dll Bibliotheekbestand voor OpenSSL-ondersteuning (voor https://-ondersteuning van bijvoorbeeld internetradio).
    uninstall.exe Uitvoerbaar bestand om de speler te deïnstalleren (alleen aanwezig in de geïnstalleerde versie van het programma).
    VTRenderer.dll Bibliotheekbestand met de videomodule.
    wheeltray.dll Bibliotheekbestand voor de muiswielacties op het systeemvakpictogram van Light Alloy (Instellingen > Systeem > Systeemvak [tab] > Middelste knop, wiel).
  2. Wat zijn hoofdframes?
    Hoofdframes worden gebruikt om alle informatie over het videobeeld op te slaan. Andere frames bevatten alleen de wijzingen van het videobeeld ten opzichte van het vorige frame, dit bespaart veel ruimte. Kenmerken van hoofdframes:
  3. Wat is DXVA?
    DXVA (DirectX Video Acceleration) is een methode die toestaat om videodecodering te versnellen via hardware (videokaart). Dit betekent een sterke vermindering van de processorbelasting. Decodering via de videokaart kost meestal minder systeembronnen, en dus minder stroomverbruik, minder computerwarmte en minder lawaai van koelers.
    DXVA is alleen mogelijk voor sommige specifieke videocoderingsmethoden (h264 wordt bijvoorbeeld wel ondersteund, maar XviD niet).
    DXVA kan alleen worden geactiveerd als er in de filtersboom tussen de videodecodeerder en de renderer geen tussenproducten (softwarematige videoverwerking, ondertiteling, enzovoort) bestaan.
  4. Wat zijn de verschillen tussen de renderers?
    Een videorenderer is de software die (op basis van de videogegevens) het videobeeld genereert.

Aanbevolen renderers voor Windows XP

• Video Mixing Renderer 7 Windowless (VMR7 WL) - standaard Windows XP-renderer. Zeer snel en licht.

Voordelen:

• licht (gebruikt overlay) - aanbevolen voor instapcomputers;
      • snel - aanbevolen voor video’s met hoge framesnelheid (> 50 frames per seconde);
      • ondersteuning van DXVA, maar alleen als ondertiteling ontbreekt (ondertiteling kan worden uitgeschakeld in de instellingen).

Nadelen:

• overlay kan alleen worden gebruikt voor één video, deze moet dus worden gedeeld met andere mediaspelers;
      • als u op PrintScrn drukt zal de opgeslagen afbeelding niet het videobeeld bevatten maar alleen de kleur van het beeldvak, bijvoorbeeld een zwart vak.
    • Video Mixing Renderer 7 Renderless (VMR7 RL) - net als VMR7 WL, maar maakt geen gebruik van de overlay.

Voordelen vergeleken met VMR7 WL:

• PrintScrn werkt zoals de bedoeling is;
      • staat ondertiteling toe op de zwarte balken onder/boven het videobeeld.

Nadelen vergeleken met VMR7 WL:

• nogal wat zwaarder;
      • geen ondersteuning voor DXVA.
    • Video Mixing Renderer 9 Windowless - net als VMR7 WL, maar maakt gebruik van DirectX 9 voor het verwerken van de inhoud.

Voordelen vergeleken met VMR7 RL:

• iets beter geschaalde afbeelding;
      • PrintScrn werkt zoals de bedoeling is.

Nadelen vergeleken met VMR7 RL:

• net een beetje zwaarder;
      • geen ondersteuning voor DXVA.
    • Video Mixing Renderer 9 Renderless - net als VMR9 WL, maar iets ingewikkelder.

Voordelen vergeleken met VMR9 WL:

• ondersteuning van DXVA met ondertiteling;
      • staat ondertiteling toe op de zwarte balken onder/boven het videobeeld;
      • iets beter geschaalde afbeelding;
      • PrintScrn werkt zoals de bedoeling is.

Nadelen vergeleken met VMR9 WL:

• niet geschikt voor video’s met hoge framesnelheid (> 30 frames per seconde).

Aanbevolen renderers voor Windows Vista en hoger

• Enhanced Video Render (EVR) - standaard renderer voor Windows Vista en hoger. De snelste en lichtste (maar niet voor Windows XP!).

Voordelen:

• licht, snel, vertrouwd;
      • in Windows XP betere schaling van rode foto's op Radeon-videokaarten.

Nadelen:

• geen ondersteuning voor DXVA met ondertiteling;
      • in Windows XP is .NET Framework 3.5 vereist.
    • Enhanced Video Renderer Custom Allocator (EVR CA) - geoptimaliseerd voor gebruik met ondertiteling.

Voordelen vergeleken met EVR:

• ondersteuning van DXVA met ondertiteling;
      • staat ondertiteling toe op de zwarte balken onder/boven het videobeeld.

Nadelen vergeleken met EVR:

• vereist iets meer systeembronnen.
    • Enhanced Video Renderer Sync (EVR Sync) - ontworpen om het aantal frames per seconde van video en monitor (of tv) synchroon te houden.

Voordelen vergeleken met EVR:

• voorkomt onderbreking van het videobeeld door continu het juiste aantal videobeelden aan te bieden;
      • ondersteuning van DXVA met ondertiteling;
      • staat ondertiteling toe op de zwarte balken onder/boven het videobeeld.

Nadelen vergeleken met EVR:

• zwaarste EVR-renderer;
      • vereist fijnafstelling voor een specifieke monitor/tv;
      • soms instabiel.

Renderers van derden

• madVR - ontworpen voor maximale videobeeldkwaliteit. madVR moet handmatig worden geïnstalleerd.

Voordelen:

• hoge kwaliteit videobeeldschaling (inclusief keuze van interpolatie-algoritme);
      • correctie van het kleurbereik en kleurenspectrum voor verschillende typen monitoren;
      • GPU-videoverwerking in 16 bit-modus zonder verlies;
      • al het werk wordt gedaan via GPU-shaders;
      • wordt actief ontwikkeld.

Nadelen:

• stelt hoge eisen aan de grafische kaart;
      • soms instabiel;
      • een aantal belangrijke bijwerkingen waar u rekening mee moet houden bij het gebruik van deze renderer.
      Meer details over de installatie, configuratie en bijwerkingen van madVR leest u in dit artikel.

• DmitriRender - DirectShow-filter dat de videobeeldfrequentie synchroniseert met de beeldschermfrequentie.

Voordelen:

• duidelijker beeld, met gelijkmatige en soepele bewegingen, zonder trillingen of haperingen;
      • ondersteunt videobestanden met variabele en constante beeldfrequenties;
      • maakt volledig gebruik van de GPU.

Nadelen:

• stelt hoge eisen aan de grafische kaart;
      • niet gratis.
      Om met het filter te kunnen werken, moet uw computer voldoen aan de volgende vereisten:
      • Videokaart:
        • NVIDIA vanaf de GeForce 400-series, of AMD vanaf de 6000-series, inclusief de AMD APU-processor met ingebouwde videoprocessor;
        • NVIDIA-driver versie 320.18 en hoger of AMD 13.4 en hoger;
        • tenminste 512Mb vrij geheugen;
        • uitgeschakelde SLI-modus (MultiGPU) in de videokaartdrivers.
      • Software:
        • besturingssysteem: Windows Vista en nieuwer (bij voorkeur met ingeschakelde Aero-functie);
        • laatste versie van DirectX;
        • het wordt afgeraden om bij gebruik van DmitriRender actieve programma's te draaien die veel videogeheugen gebruiken, zoals de Internet Explorer.
      Om DmitriRender in Light Alloy te gebruiken, gaat u naar Instellingen > Codecs en vinkt u het onderste selectievakje Gebruik DmitriRender, indien geïnstalleerd aan. Zorg er ook voor dat het selectievakje Negeer systeemcodecs aangevinkt is.

5. Wat zijn de verschillen tussen de bestandsformaten voor het opslaan van schermafbeeldingen?
    Light Alloy kan schermafbeeldingen opslaan in drie formaten:
    Bestandsformaten schermafbeeldingen
    Formaat Beschrijving
    BMP + ongecomprimeerde afbeelding; slaat een afbeelding snel en volledig op
    - neemt veel ruimte in beslag
    JPG + wordt snel verwerkt; kent diverse compressiemogelijkheden: hoe hoger de compressie des te kleiner het bestand; wordt doorgaans gebruikt voor het opslaan van afbeeldingen
    - afbeelding gecomprimeerd met verlies: hoe hoger de compressie des te geringer de beeldkwaliteit; ondersteunt geen transparantie
    PNG + afbeelding met verliesloze compressie; ondersteunt transparantie; bestandsgrootte zit tussen BMP en JPG in; zeer geschikt voor web-afbeeldingen en kleine afbeeldingen met veel strakke lijnen
    - afbeeldingen en kleine afbeeldingen met veel strakke lijnen
    Ter vergelijking van de grafische formaten in de praktijk gebruiken we de originele instellingen van de beeldkwaliteit (80%) en proberen we een schermafbeelding te maken van deze figuur (1280х544 pixels):
    Voorbeeld schermafbeelding
    (Klik op afbeelding voor vergroting)

Formaat Bestandsgrootte Opslagtijd*
    BMP 2041 KB 0,1 sec.
    JPG 571 KB (28% van BMP) 0,1 sec.
    PNG 1361 KB (67% van BMP) 0,4 sec.
    * De tijd voor het opslaan van de afbeelding is afhankelijk van de specificaties van uw computer. Deze tijden zijn verkregen op een computer uit 2010.
  6. Hoe kan ik snel en gemakkelijk taalbestanden herladen?
    Als u wijzigingen aanbrengt in het taalbestand terwijl Light Alloy is geopend, kunt u het bijgewerkte en opgeslagen taalbestand herladen zonder Light Alloy te hoeven afsluiten.
    Dit kan met de toetsencombinatie Ctrl+Shift+L.
  7. Hoe kan ik een eigen versie van een taalbestand maken?
    Light Alloy ondersteunt eigen versies van taalbestanden (*.txt.override) zodat u niet het standaard taalbestand (*.txt) hoeft te bewerken. Dit kan handig zijn als u bijvoorbeeld niet tevreden bent met de vertaling van sommige regels.

Stel dat u een eigen versie wilt maken voor het Nederlandse taalbestand (dutch.txt), dan gaat dit als volgt:
    • maak in de map Langs een leeg bestand aan met de naam dutch.txt.override;
    • voeg aan dit lege bestand de regels toe die u wilt wijzigen, bijvoorbeeld "Command.050=Bestand openen" (zonder de aanhalingstekens);
    • wijzig het gedeelte achter het "="-teken;
    • sla het bestand op;
    • start de speler opnieuw, en controleer het effect.